Eb en vloed, wat heb ik er mee te maken?

Eb en vloed. Hoog en laag water. Bekende termen, maar wat is het nu eigenlijk? En belangrijker, wat heb je er als strandbezoeker mee te maken?

Natuurverschijnsel

Als je regelmatig op het strand komt, heb je het vast wel eens meegemaakt. Je ziet de zee een stukje verderop, besluit je spulletjes neer te leggen en gaat lekker zwemmen en zonnen. Maar na een tijdje komt de zee wel erg dichtbij en moet je snel verplaatsen om geen natte voeten te krijgen. Het zakken of stijgen van het zeewater heet eb en vloed. Dit natuurverschijnsel wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de zon en de maan op de aarde. Dat is best een ingewikkeld verhaal, maar wordt in dit filmpje van Het Klokhuis goed uitgelegd.

Muien, zwinnen en banken

Een cyclus van eb en vloed, duurt 12 uur en ongeveer 25 minuten. Dat betekent dat het dus elke dag twee keer eb is en twee keer vloed. Maar ook dat de tijden wanneer het eb en vloed is elke dag een beetje verschuiven. De tijden kun je vinden op onze homepage en in een folder die gratis af te halen is op onze strandpost gedurende het zomerseizoen. Door eb en vloed verandert de kust dus. Soms staat het water hoog, dichter bij de duinen. En een ander moment is het water veel verder weg. Maar soms heb je ook pierebadjes waar je lekker in kunt poedelen. Dat zijn zwinnen, die zichtbaar zijn op de momenten tussen eb en vloed.

Het 'pierebadje' is een zwin.
Het ‘pierebadje’ is een zwin.
Verraderlijke diepte tussen de banken

Afgezien van een natte handdoek, wat kan er nou helemaal gebeuren? Nou best wel iets, als je niet oplet. De kust bestaat uit zandbanken. Daartussen liggen, zoals op de foto te zien is, diepere gedeelten; zwinnen en muien. Wanneer het vloed wordt lopen de zwinnen snel vol met water waardoor ze verraderlijk diep kunnen worden. Je bent lekker in de golven aan het springen, wil teruglopen door het zwin, maar je kunt plotseling niet meer staan. Dat is schrikken! Vooral voor kleine kinderen die nog niet (goed) kunnen zwemmen schuilt hier het gevaar. Maar ook volwassenen kunnen hier in moeilijkheden komen. Houd daarom altijd de kust achter je in de gaten en ga op tijd terug het strand.

Verraderlijke diepte tussen de zandbanken

Gevaarlijke muistroom

Muien zijn de ruimtes tussen de banken, die zo zijn ingesleten omdat het water via die weg weer terug de zee in stroomt. Bij verandering van het getij, van eb naar vloed of vloed naar eb, kunnen hier gevaarlijke stromingen ontstaan. Dit door de snelle waterverplaatsing. Je leest hier alles over in dit blog over muien. Probeer dus altijd bij de muien vandaan te blijven.

Wat kan ik doen?

Al die stromingen klinken natuurlijk best eng en gevaarlijk. Dat kunnen ze ook zijn. Maar de zee kan ook heel leuk zijn als je de volgende dingen doet:

  1. Informeer naar hoog en laag watertijden
    • Kijk op de informatieborden of vraag de lifeguards naar de hoog en laag watertijden. Zij kunnen je altijd informeren over de gevaren van de zee.
  2. Zwem in bewaakt zwemgebied
    • 
Zwem altijd tussen de roodgele vlaggen. Lifeguards bewaken dit zwemgebied en bekijken dagelijks welk stuk zee het veiligst is om te baden en zwemmen.
  3. Let op de vlaggen
    • Een rode vlag betekent verboden te zwemmen. Een gele vlag gevaarlijk zwemmen.
  4. Niet te diep het water in
    • Ga niet te diep het water in. Kniediepte voor slechte zwemmers, heupdiepte voor geoefende zwemmers.
  5. Kijk om je heen
    • Als je in het water bent is het verstandig om af en toe om je heen te kijken. Ben je niet te ver? Is het zwin al aan het volstromen? Ben je niet afgedreven door de stroming?
De roodgele vlag van het bewaakte strand
De roodgele vlag van het bewaakte strand

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Laura Lolkema

Zon, zee, strand; ik hou ervan! De Wassenaarse Reddingsbrigade is dus een logisch gevolg. Na zo'n 20 jaar hoor ik inmiddels bij het meubilair. Door mijn eigen bedrijf ben ik niet meer zo actief als vroeger, maar nog wel als lifeguard en zweminstructeur. Ik heb in ieder geval genoeg mooie verhalen om te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *