De gevaren van een muistroom

Door onbekendheid met de omstandigheden (stromingen) en door paniek kan het vervelend uitpakken wanneer men in een mui terechtkomt, terwijl dit absoluut niet nodig is.

Hoe ontstaat een mui

Een mui ontstaat door het terugtrekkende water vanuit het zwin naar zee. Het slijt zich een doorgang door de zandbank(en). In deze doorgang, het mui, kan een sterke stroming richting zee ontstaan. De stroming in een mui is afhankelijk van de hoeveelheid water dat wordt aangevoerd. Bij afgaand water zal de stroming afnemen naarmate het zwin leegloopt.

Muistromen zijn verraderlijk

Het ene moment ben je op je gemak aan het genieten van de zee terwijl je in een fractie van een seconde later gegrepen kan worden door de muistroom. Meestal valt de muistroom pas op als je er inzit.

Wat te doen wanneer je in een mui terechtgekomen bent
  • Blijf vooral rustig, laat je meenemen tot je merkt dat de stroming minder krachtig wordt.
  • Zwem daarna evenwijdig aan het strand en ga dan schuin terug naar het strand.
  • Ga vooral niet tegen de stroming inzwemmen, dat lukt niet.
Hulp van een lifeguard

Wanneer je als strandbezoeker iemand in een mui ziet, ga er dan niet direct achteraan. Want ook jij kan slachtoffer worden van de stroming. Alarmeer de lifeguards of bel 112. Daarmee help je de drenkeling beter dan wanneer je er naast gaat liggen. Lifeguards weten om te gaan met de muistroom, en zullen het mui altijd verlaten zoals hierboven is beschreven.

Verraderlijke diepte tussen de zandbanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *